Snön faller - men inte vi. Nu är det dags för halkbekämpning och snöskottning på trottoarer och gårdar. På Katrineholms Trädgårdstekniska har vi en bred maskinpark med maskiner i nästan alla storlekar.
Därför kan vi anpassa oss efter objektet och minimera körskadorna. Vi snöröjer vid industrifastigheter och tomter vid hyres- och bostadsrättsfastigheter e.d. Vi erbjuder också sandsopning när våren kommer.
Trädbeskärning är en viktig del av trädgårdsunderhåll och det är viktigt att den utförs på rätt sätt. Vi har utbildad och kunnig personal som beskär frukt- och prydnadsträd samt buskar. Vi åtar oss också kronstabilisering och att fälla träd.
Det du behöver för din egen vinterskötsel av trädgården hittar du hos Systrarnas trädgard.
- Det stämmer inte att grönländskan har hundratals ord för snö, även om de har en del. Några som har fler ord för snö än vad många kanske tänker på är samerna. Ett snöord på grönländska är "qanik" som betyder "fallande snö" och ett på samiska är "tjorvva" som betyder "skare".
- Ingen snöflinga är den andra lik. Däremot har de allra flesta snöflingor sex "armar" oavsett hur de ser ut i övrigt.
- En glaciär är ett permanent snöområde, där snön inte ens smälter på sommaren.- Det finns en sorts organism som kan färga snö. Den kallas för snöalg.
- Det finns tävlingar i snöbollskrig! Det är en lagsport som från början kommer från Japan och har därför ett japanskt namn: Yukigassen.
- Sveriges rekord i snödjup uppmättes 1926. Det var i Kopparåsen i Lappland. Snödjupet var hela 3 meter och 27 cm!
- Trots att de flesta tänker på sol och hetta snarare än snö i samband med Afrika, så finns det faktiskt skidorter även där. På Marocko kan man t.ex. åka skidor i Atlasbergen.
- Det var i Kanada som inuiter byggde de första snöiglorna.
Sverige är ett snöigt land och därmed också ett skidland. Här är lite snödjup (11 april 2014) från skidbackar i Sverige: Riksgränsen hade 170 cm, men även Kåbdalis skidliftar, Ramundberget och Tandådalen/Hundfjället hade hela 90 cm snö i nedfarterna!
Vill du veta mer om snö?
På SMHI:s hemsida www.smhi.se har de massor av bra och intressant information.
På vintern kan det vara svårt för fåglarna att få tag på mat, så då kan det vara en bra idé att hjälpa dem lite på traven. Tänk på att foderplatsen ska vara tillräckligt högt upp så att katter inte kommer åt den.
Den bör också vara nära träd eller buskar, så att småfåglarna har någonstans att gömma sig om de blir attackerade av t.ex. en sparvhök.
Ett foderbord bör ha ett tak för att skydda från väder och vind. En foderautomat är bra och då hindras djur som t.ex. rävar från att ta maten.
Många växter kan se lite trista ut när de fällt sina blad, men det finns en del som faktiskt är lika vackra eller nästan är vackrare på vintern när grenarna kommer fram. Det finns en del buskar med färgglada röda gröna eller gula kvistar som lyser upp i trädgården.
Cornus alba 'Sibirica' är en av flera korneller med röda kvistar, videkornellen Cornus sericea har gröna kvistar och kvistarna på Cornus sanguinea 'Midwinter Fire' eller 'Magic Flame' börjar i gult och går över i rött i topparna.
För gula kvistar kan du köpa vide av sorterna Salix alba 'Vitellina', Salix fragilis 'Bullata' eller Salix x sepulcralis 'Chrysocoma'. Lönnar finns med röda stammar, tex Acer palmatum.
Det finns också växter med nästan svarta kvistar som Cornus alba 'Kesselringii', Salix gracilistyla 'Melanostachys', Forsythia suspensa 'Nigra', med flera. Ormhasseln, Corylus avellana 'Contorta', gör sig nästan bäst på vintern när bladen fallit av och man kan se de förvridna grenarnas speciella växtsätt.
Salix babylonica 'Tortuosa' har även den vridna grenar. Många rosor är minst lika vackra på vintern som på sommaren tack vare vackra och iögonfallande taggar.
Många anlitar oss för trädbeskärning. För att vi ska kunna hjälpa så många som möjligt är det smart att beställa i god tid.