Sommaren

På sommaren är det mycket som behöver skötas i parker, trädgårdar och andra grönytor. På Katrineholms Trädgårdtekniska kan vi utföra både skötsel- och anläggningsarbeten.

Gräsmattor

Vi sköter gräsmattor. Vi anlägger dem och har även hand om gräsklippning vid flera olika företag och grönytor vid hyres- och bostadsrätter - även i villaträdgårdar. Vi kantbeskär även och gödslar.

Plantering

Vi både planerar och planterar trädgårdar. Har du ett större projekt på gång i din trädgård så kan du få råd av oss. Vi har en välutbildad personal och en bred maskinpark som gör att vi kan utföra både större och mindre arbeten med lika hög professionalitet.

Stenläggning

I vårt anläggningsarbete ingår även sten- och plattläggning. Vi gör både större större arbeten och mindre jobb i villaträdgårdar till t.ex. uteplatser och garageuppfarter.  Vi bygger även murar. Och vill du ha ett stängsel uppsatt så fixar vi det också.

Gräsmattor

Vi utför även skötsel och underhåll av grönytor. Detta innefattar saker som gräsklippning, gödsling, vattning, städning av parker och trädgårdar, ogräsbekämpning, lövupptagning, m.m.

Allt du behöver för ditt eget trädgårdspyssel under sommaren hittar du hos Systrarnas Trädgårdshandel. Där finns allt du behöver, från jord, gödning och ett rikt utbud av växter till spadar, sekatörer, häcksaxar, m.m.

Det är lätt att bara tänka på växterna när man planterar en trädgård, men med murar och gångar kan man båda binda samman och dela upp trädgården och dessutom bygga på höjden. Bara fantasin sätter gränser!

Det står varje trädgårdsentusiast fritt att leka med både färg och form. Varför inte blanda små och stora trampstenar i gången? Eller varför inte lysa upp mörka delar i trädgården med vitt marmorkross upp för att få en vacker kontrast.

Om du ändå vill täcka marken kring dina växter varför inte använda dekorsten? Beroende på vilken färg du väljer kan du framhäva dina växter på det sätt du tycker passar bäst. Förutom att dekorsten är dekorativt hjälper den även till jorden att hålla värme och fukt och det tycker växterna om.

Trampsten används till gångar eller också kan man t.ex. lägga några mellan växterna i rabatten. Murar är annat sätt att få variation i trädgården. Varför inte höja upp en plantering för att få in lite olika nivåer i trädgården?

En mur kan vara strikt och rak eller ha en mer mjuk form beroende på vilket man föredrar. Även om man inte bygger upp en hel mur, kan det vara en bra idé att ha kantstöd runt sina rabatter. Har du en plattgång mellan rabatterna får plattorna stabilitet och rabattjorden hålls på plats av kantstöden.

Många anlitar oss för trädbeskärning. För att vi ska kunna hjälpa så många som möjligt är det smart att beställa i god tid. 

Trädgård för alla Oavsett hur stor eller liten din trädgård är eller vilket läge den ligger i så kan du få en trädgård att trivas i. Det gäller bara att välja rätt växter för de förutsättningar som finns. Det är alltid lättare att anpassa växten efter platsen än tvärtom.

Tänk igenom vad du tänker använda trädgården till: ska den främst vara en vacker plats att vila i eller kanske en aktiv plats där barn ska leka? Hur trädgårdsintresserad är du, dvs hur mycket tid vill du lägga ner på att sköta din trädgård?

En bra idé är att ha en lättskött "grund" i trädgården. Plantera växter som kräver lite skötsel för att bygga upp trädgården, så kan man sedan välja någon eller några särskilda favoriter som kräver lite mer uppmärksamhet. Har du en liten trädgård så kom ihåg att du ändå kan få plats med mycket med smart planering och rätt växtval.

Ha ett öppet sinne! Visar det sig att växten du tänkt dig inte passar i just din trädgård eller på just den plats du tänkt dig, så finns det annat att välja bland. Det är bättre att vara glad för det du kan odla än att vara ledsen för det du måste välja bort.

Tänk igenom vad du vill med din trädgård så kan vi säkert hjälpa dig att komma fram till något som passar. 

Trädgård på höjden Glöm inte bort att även odla på höjden! Särskilt för dig med lite utrymme är klätterväxter ett bra sätt att få mycket växt på liten yta.

Öster och väster är de bästa lägena att plantera i. I österläge kan man eventuellt behöva skydda mot morgonsolen på våren. Söderläge passar bra för mer exotiska växter, men man får passa på så att det inte blir för torrt. Norrlägen kan vara skyddade och bra och ofta trivs gröna växter där, men det kan vara svårare att hitta blommande växter som trivs

Norr: Murgröna, pipranka, klätterhortensia.

Öster: Klematis, björnbär, klätterros.

Väster: Kameleontbuske, vildvin, humle.

Söder: Kaprifol, blåregn, vindruva.

Sommartips! Det är mycket att göra på sommaren!

I juni brukar det vara dags att kupa potatisen, övervintrade växter kan ställas ut (se upp för järnnätter!) och detsamma gäller sommarblommor och dammväxter.

Se efter komposten!

En blöt kompost behöver barkflis, stenmjöl eller sågspån och är den tvärtemot alltför snustorr behöver den vatten förstås. 

Glöm inte att vattna

Särskilt det som är nyplanterat. Det är tråkigt att bli av med sitt nya äppelträd bara för att man glömd bort att det var törstigt.

Lökväxter

De ska helst få vissna ner av sig själva så att näringen hinner gå tillbaka ner i löken, men du kan knipsa bort frökapslarna på vårens överblommade lök. Att bilda frön tar kraft från löken.

Bind upp

De höga blommorna! För att blommorna inte ska lägga sig ner eller gå av kan det vara bra att ge dem lite extra stöd.

Glöm inte att gödsla!

Växter behöver inte bara vatten för att leva, de måste ha mat också. Det finns gödsel till alla olika sorters växter i butiken (och oftast står det när man ska gödsla på paketet eller så kan man fråga butikspersonal).
Beställ redan idag
map-marker