Under sensommaren och hösten går det fortfarande bra att plantera. Kanske vill du anlägga en ny rabatt med buskar och perenner. Då är det tid att göra det nu - vi hjälper dig gärna.
Vår välutbildade och kunniga personal utför anläggningsarbeten med både plantering av växter, gräsmattesådd och stenläggning.
Vi hjälper även till med planering vid behov. Vi planterar också de lökar som det nu är tid att sätta för att få njuta av blomningen nästa vår.
Vi på Katrineholms Trädgårdstekniska Byrå utför även skötsel och underhåll, såsom städning av trädgårdar och parker. Bland annat utför vi krattning och uppsamling av löv vilket förstås är mycket aktuellt den här tiden på året.
Allt du behöver för ditt eget trädgårdsarbete under hösten, från lök, perenner, buskar och träd till sekatörer och krattor, m.m. hittar du på Systrarnas trädgard.
Det är lätt att glömma bort trädgården när sommaren tagit slut, men det finns fortfarande mycket att göra. Ska man t.ex. ha blommande krokus, påskliljor och tulpaner nästa år gäller det att få ner dem i jorden nu!
Här kommer lite fakta om lök som du kanske inte kände till:
- Det är inte bara rådjur och harar som gillar lök. Grisar tycker också om dem! Åtminstone hyacintlökar. Hyos betyder just 'gris' på grekiska. Kanske fick de sitt namn just för att grisarna tyckte så mycket om dem?
- Det dyraste man kan äta är saffran som kommer ifrån krokusen. Man måste samla saffran från hela 150 000 krokusblommor för att få 1 kg saffran! 15 700 kronor per kilo kan man få hosta upp för saffran (prisuppgift fr. dec -07).
- Tulpanen är Sveriges populäraste snittblomma, men infördes från början i Europa som en ätlig lök. Bara i Sverige säljs ca 130 miljoner snittulpaner per säsong!
Olika växter passar till olika sorters häckar. Vill du ha en blommande häck? Ska den vara klippt eller friväxande? Här är lite tips på vad som kan passa:
Klippt häck:
Liguster, måbär, sibirisk ärtbuske, svartaronia, låg aronia 'Hugin', , häckoxbär, goliatpoppel, m.m.
Friväxande häck:
Goliatpoppel, prakthäggmispel, svartaronia, låg aronia 'Hugin', norsk spirea/brudspirea, syren, korallkornell, m.m.
Blommande häck:
Vresros, prakthäggmispel, ölandstok, rosenspirrea, praktspirea, norsk spirea/brudspirea, svartaronia, låg aronia 'Hugin', syren, m.m.
Klippt häck med genomgående stam:
Avenbok, oxel, tuja, idegran, m.m.
-Om man låt fallfrukten ligga kvar under trädet kan detta kan ge fula märken i gräsmattan. Räfsa därför bort fallfrukten efter hand.
-Vi har över 250 äppelsorter i Sverige.
-Sveriges kalla klimat ger äpplen med mer sötma och syra än längre söderut, eftersom det tar längre tid för frukten att utvecklas. Man kan faktiskt märka skillnad bara inom Sverige!
-Alla landskap har ett eget landskapsäpple. Sörmlands landskapsäpple är Åkerö.- När äpplet är redo att plockas för lagring så kallas det "trädmoget" och när det är redo att plockas för att ätas direkt så kallas det "ätmoget".
-Svenskarna tycker om att odla eget och i vissa fall odlar faktiskt fritidsodlarna mer än yrkesodlarna. Det här gäller bland annat äpplen, men också hallon, vinbär, krusbär och rabarber.
Under sensommaren och hösten är det äppelsäsong. Äppelträd behöver skötas för att ge bästa möjliga skörd och för att hålla träden friska så länge som möjligt. Både unga och gamla träd behöver beskäras på rätt sätt för att de ska må så bra som möjligt och växa på rätt sätt.
Vill du ha en trädgård som även fåglarna kan tycka om, så finns det växter som gör att de trivs extra bra. Fåglar vill gärna ha skyddande buskage där de kan bo. Buskar som är taggiga ger skydd och får de bär så ger de också mat.
Hagtorn är en växt som lämpar sig väl för fåglar - även slån, nypon, oxbär och häggmispel. Helst ska buskarna vara riktigt täta, då trivs fåglarna som bäst. Häckar som klipps ordentligt blir också tätare.
Vill man plantera ett träd som gör fåglarna glada så bör man välja ett som ger mycket bär på hösten, helst röda. En rönnbärsapel till exempel (den har ju vi människor ändå främst som prydnad).
Fåglar är mycket viktiga för bekämpning av insekter och skadedjur i trädgården och är den mest "ekologiska" bekämpningsform man kan tänka sig.